De nieuwe NMBS website is niet toegankelijk

- Posted in accessibility belgische-problemen public-transport

Ik postte er net een draadje over op Twitter.

De nieuwe NMBS website is totaal niet toegankelijk.

De website was een tijdje in een soort beta-vorm, en dan heb ik het door de vingers gezien om er over te klagen.

Maar nu is de website toch al een tijdje uit, en heeft NMBS ook besloten om mijn eigen “preferred interface” naar de treintijden nl. m.nmbs.be ( ook een tijd http://mobile.b-rail.be/nl/ ) af te sluiten.

Oubollig maar snel en toegankelijk. Geen zever.

Dus nu wordt het een persoonlijk probleem. De m.nmbs.be wordt nu geredirect naar belgianrail.be .

De basis van de toegankelijkheid werkt niet, en dan heb ik het nog niet eens getest met een schermlezer. Als je tabt van veld 1 naar veld 2 nadat je iets in veld 1 typt wordt het veld leeggemaakt. Als je nadat je een resultaat hebt op de back button van je browser klikt om terug te gaan gebeurt er… niets. Dit is de basis, en dat is niet in orde. En dat was het ervoor wel. Hoe kan iets zo hard achteruit gaan?

Toegankelijkheid is een Europese verplichting voor overheids websites. Vanaf september 2019 moeten alle nieuwe overheidswebsites toegankelijk zijn (zie deze post). Dat is dus binnen 3 maanden hé.

Om dit te bouwen worden publieke middelen gebruikt.

We krijgen een nieuwe flashy website die slechter is dan de vorige.

3/4 van de homepage wordt gevuld met reclame en “nieuws”. Hint voor de NMBS: de toptaak van de website is de treintijden opzoeken. Daar moet ik geen gebruikersonderzoek voor doen.

Er zijn nu mensen die gewoon niet aan hun treintijden geraken, tenzij ze een applicatie gebruiken als Railer, gemaakt door 1 privépersoon. Een applicatie die wél toegankelijk is.

Ondertussen beschouwt de NMBS in haar vervoersplan externe bronnen om aan reizigersinformatie te geraken als “concurrentie” (Slide 16 – Vervoersplan NMBS Provincie Antwerpen).

Hoe komt het dat een website uit 2010 objectief beter is dan een website uit 2019?

Hoe krijg je dat uitgelegd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *