Een pakje sigaretten zou 8 euro moeten kosten

- Posted in politiek standpunt

Er is een reëele samenlevingskost gekoppeld aan roken.

Roken is ongezond. Roken leidt tot longkanker. De productie van sigaretten veroorzaakt een onnodige ecologische druk.

Er wordt iets geproduceerd dat per definitie wegwerpbaar is. En dat velen ook wegwerpen, op straat, wat leidt tot vervuiling.

Roken kan nooit aangemoedigd worden.

Maar mensen die willen roken zijn vrij om dat te doen in een omgeving waar ze anderen daar niet mee storen. Als iemand in zijn woning een pakje per dag wil roken moet die persoon dat kunnen. Ik zou het niet aanraden, maar dat is iets anders.

De landen die we graag als voorbeeld nemen van hoe het moet zoals Nederland en Canada hebben een hogere verbruiksbelasting op een pakje sigaretten dan België.

In Australië kost een pakje sigaretten 18,4 euro. In Noorwegen 11,8 euro. In de UK 11,7 euro (bron)

Ik ben voorstander van het verhogen van de accijnzen op sigaretten, zodat de gemiddelde prijs van een pakje naar 8 euro stijgt.

Dit zal er voor zorgen dat roken minder toegankelijk is voor jongeren. Dit zal ook zorgen voor meer inkomsten voor de staat. Dit kan helpen om het gat in de begroting dicht te rijden.

Door de prijs op te trekken naar het niveau van de buurlanden Frankrijk en Nederland vermijden we ook dat mensen over de grens gaan om te kopen. Voor een halve euro per pakje heeft dat weinig zin.

Vele rokers willen bewust stoppen en gaan van pakje naar pakje. Het aankopen van een “sloef” is een grotere stap die je verslaving herbevestigt. Dit doe je niet zomaar. Neem het aan van een ex-roker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *