Geld in je vennootschap is zuurstof voor de groei

- Posted in belgische-problemen ondernemen opinie politiek

Al jarenlang wordt onze vennootschap met meer dan 30% belast. De vorige crisisbelasting zit nog in de vennootschapsbelasting en is nooit verdwenen. En ondertussen zitten we in een nieuwe crisis.

Van elke cent die wij verdienen gaat er dus elk jaar bijna 1/3 terug naar de overheid. Dit gaat over het geld dat in het bedrijf kan blijven zitten voor verdere groei: dit is nog niet de finale uitkering + belasting. Ik spreek hier dus puur over werkingsgeld om iets mee te doen — een risico mee te nemen, iemand nieuw aan te nemen etc. — niet over de uitkering naar privépersonen. Die belastingsdruk zorgt voor zeer weinig zuurstof om te ondernemen en voor een tragere groei.

Voor een dienstenbedrijf is het eigenlijk heel eenvoudig. Je kijkt naar je overschotten en je berekent je cashflow. Afhankelijk van hoeveel geld je over hebt, ga je meer of minder risico nemen. Ga je nu 2 personen aannemen of 1?

Hoe harder de overheid ons belast, hoe minder mensen wij kunnen aannemen die uiteindelijk zorgen voor werk en groei, die uiteindelijk zorgt voor meer belastingsinkomsten. Door telkens meer te belasten zet je een knip op de groei en is er uiteindelijk weinig om te herverdelen.

In De Afspraak van maandag 15 juni zei Isabel Albers het goed, in een gesprek met Raoul Hedebouw van PVDA (al grappend de Partij van de Armoede genoemd): er moet welvaart zijn om te herverdelen.

Voor de creatie van welvaart moet er ondernomen kunnen worden. Als de overheid constant de groei afremt door een hoge vennootschapsbelasting zet, de de creatie van welvaart moeilijker. Als daarnaast de beloning aan de eindmeet ingeperkt wordt*, wordt het telkens onaantrekkelijker om te ondernemen.

Er was al een gat in de begroting, en na corona is er een krater. Er gaat gezocht worden naar manieren om de staatskas aan te dikken. De overheid moet echt goed opletten hoe ze dat gaan doen, want er is in mijn ogen geen marge meer aan de belastingskant. Als je nog verder gaat belasten zet je automatisch een knip op het potentieel.

Verlaag de belastingen op arbeid, verlaag de vennootschapsbelasting, en zorg voor een groeipotentieel.

*Ja, we zijn de enorme verhoging van de belasting op liquidatie nog niet vergeten (Di Rupo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *