Pakken wat je kan pakken en sociale fraude

- Posted in belgische-problemen ondernemen opinie politiek

Ik ben er 100% voor gewonnen om noodlijdende bedrijven uit de crisis te helpen.

Maar wat ik zie en observeer is dat veel bedrijven — in typische België-stijl — ook gewoon pakken wat ze kunnen pakken.

Voor sommigen was het niet echt nodig om hun werknemers op een tijdelijke werkloosheid te zetten, maar ze deden het toch, en sommigen bleven zelfs gewoon doorwerken om ondertussen van uitkeringen te genieten.

Iedereen heeft zijn eigen perspectief op zijn zaak en in België is er vaak de logica dat “aangezien we toch zoveel belastingen betalen, je moet pakken wat je kan pakken”. Maar er zijn daar duidelijke grenzen aan.

Het laten werken van mensen die op tijdelijke werkloosheid staan is duidelijke sociale fraude. Hier staan grote straffen en boetes op. Helaas loopt het Belgische gerecht achter en is de kans dat iets effectief bestraft wordt mij eigenlijk redelijk klein. En het is net die lage pakkans waar de fraudeurs op rekenen.

Er is een mop over twee Belgen die op café gaan met een Duitser. De ene Belg schept op tegen de andere Belg hoe hij belasting heeft ontweken. De andere Belg is benieuwd hoe hij dat gedaan heeft. De Duitser belt ondertussen de politie.

Het begrotingstekort in België stijgt drie keer sneller dan het Europees gemiddelde (bron). Dit heeft vele factoren, maar één ervan is volgens mij alvast de moraal van sommige bedrijfsleiders.

Dus, neem a.u.b. je verantwoordelijkheid. Maak enkel gebruik van noodmaatregelen als je het effectief nodig hebt. En laten we dit land niet in de afgrond laten storten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *