Ik heb gisteren na 4 maanden eindelijk nog eens de tijd gevonden om een ritje te maken met de fiets. Een vriend had een volgwagen geregeld. Met zijn drieën gingen we op weg naar Teotihuacan (ongeveer 60km van Mexico-Stad).
Het was een fantastische fietsrit en ik was blij om nog eens iets anders te doen dan werken, want het is nogal intens geweest de laatste maanden.
Het is een vreemd jaar voor design. Ik zie een paar zaken in de markt.
Eén feit is dat er op dit moment veel designers aan het werk zijn die eigenlijk maar half weten wat ze doen, wat na enkele maanden werk de facto een negatieve impact geeft op de perceptie van design binnen een bedrijf.
Een bedrijf dat met prutser(s) werkt beslist na een negatieve ervaring dan al eens snel om design door front-enders te laten doen, of niét te doen, met een niet-ontworpen product als gevolg. Zeker als er bespaard moet worden.
Een slechte ervaring met een UX-bedrijf is van alle tijden. We zagen dit patroon met Mono reeds in 2014; er waren meerdere bedrijven die terug overtuigd moesten worden van het nut van design.
Ik denk dat die “slechte ervaring” nu overgegaan is naar het interne. Designers werken in bedrijven maar kunnen niet eeuwig claims blijven maken over het “design systeem verbeteren” als job-bezigheid.
Op een bepaald moment moeten ze een sprong maken naar écht product design en de zaken fundamenteel bekijken (als dat werk al bestaat binnen het bedrijf in kwestie). Er zijn er die dat kunnen, en er zijn er die blijven hangen in hun enige vaardigheid om een scherm te kunnen produceren. Daar zien managers van in dat de meerwaarde beperkt is, zeker als ze het min of meer zelf kunnen.
Er kan momenteel veel met templates (steek er maar rap een shadcn template in!), er kan verder geprompt worden om interface design te laten doen door niet-designers.
Maar ik vraag me af: leidt dat nu echt tot goede resultaten? Als ik de meeste resultaten van vibe coding zie denk ik: dit is verschrikkelijk. Hier is nu eens echt over niks nagedacht. Volgorde van de menu items? Micro-interacties? User flow? Allemaal genegeerd, om een snel prototype online te zetten… sorry, maar dat is geen product design.
Ik ben zelf super geïnteresseerd om de laatste technieken zelf te gebruiken (zoals het een paar dagen geleden uitgekomen Firebase Studio: dit is de nieuwe default voor mij), maar als ik zelf begin te vibe coden ben ik snel 60 iteraties ver om tot iets te komen dat op iets lijkt.
Om daarna de code te nemen en verder te werken in een Cursor; of om het toch terug naar een design app te brengen om er over na te denken. Met andere woorden: het proces stopt niet bij de initiële prompt. Over dit proces schreven we met Obra een hele gids.
Mensen denken doordat ze iets visueels te zien krijgen de perceptie dat je 80% van je werk klaar hebt terwijl het eigenlijk 20 of 30% is. Het is niet omdat je snel een interface kan bijeen prompten, dat die interface ook echt goed en bruikbaar is.
Die interface is niet gevalideerd, het is in feite een eerste ideetje dat je op je scherm hebt gekregen. Het is het equivalent van de eerste 3-4u werk in een designprogramma. Ja, je hebt een visueel artefact: maar dat is nog maar het begin van het werk. Als CXO ben je nu amazed dat je dat gedaan hebt gekregen, omdat je die vaardigheid voorheen niet had. Maar als je wat je nu hebt naar productie moet brengen, is er nog een lange weg te gaan.
Een markt bestaat uit vraag en aanbod, en de vraag is momenteel beperkt.
Ik ben er zeker van dat er een betere periode aankomt na een tijd, maar gegeven enig macro-economisch wereldnieuws in combinatie met een nakende recessie, en de twee bovenstaande factoren (prutsers die de markt verpesten; dat product managers en CXOs zelf een interface in elkaar kunnen knutselen), is er minder werk voor product designers.
Eén van mijn theorieën is dat, als het over de designers met te weinig skills gaat, dat een deel van die mensen de jobmarkt zullen verlaten omdat ze gewoon niet aan de slag kunnen.
Een ander deel zal via mentoring en de juiste motivatie toch doorbreken tot een goed designer profiel. (Ik denk terug aan een apprenticeship – laat iets weten als je het juiste profiel bent!)
Wat betreft het vibe coden van producten en het “niet meer nodig hebben van een dedicated designer”. Voor kleine bedrijven zal er na een paar maanden zal er wel een besef zal groeien dat er misschien enkele fundamenten missen in het designwerk, en het misschien toch eens met enige coherentie aangepakt moet worden.
Als een softwarebedrijf groot genoeg is, hebben ze sowieso toch dedicated designers nodig. En er zal altijd een markt bestaan voor kwaliteit.
Wij hebben als nieuw bureau wel boeiende opdrachten voor startups en SaaS-bedrijven, maar het plan dat ik had van het echt zwaar opschalen naar 5 FTE in 1 jaar lijkt me op dit moment nog wel vrij ambitieus.
Wij werken nu met 4 freelancers aan verschillende opdrachten maar in # uren gaat dit over 2 FTE. Binnenkort gaan we naar een 3 FTE. We groeien traag, maar gestaag.
“An agency is people” en de juiste mensen tegenkomen om het juiste team te vormen blijft een permanente uitdaging. Wij hebben momenteel 1 job uitstaan, maar als mijn verhaal je aanspreekt, los van die specifieke vacature – neem zeker contact op.
Ik ga volgende week nog eens naar Belgie, om de eerste persoon die vast in het team komt werken verwelkomen.
Als ik België ga neem ik altijd de kans om vrienden en familie te zien. Daarnaast neem ik de tijd om koffietjes te drinken met de juiste mensen. Een babbel brengt altijd iets. Als deze post je op 1 of andere manier aanspreekt, laat zeker iets weten.
Ik ben nog altijd bezig met het bouwen van een groter bedrijf en de enige manier om dat te doen is via de juiste projecten, opportuniteiten en contacten. Neem contact op voor een koffie!