Een eigen website: hoe begin je daar nu aan?

- Posted in website - 1 comment

Een eigen website is een interessant communicatieinstrument, zowel op persoonlijk vlak als voor een bedrijf. In tegenstelling tot sociale media heb jij volledige controle over wat er op je website staat en hoe het wordt gepresenteerd. Maar hoe begin je daar nu aan?

Een eigen website heeft heel wat ingrediënten: de code, de inhoud, de hosting, de domeinnaam, het grafische, etc. Je kan zelf beslissen over hoeveel controle je wilt nemen. Je kan ergens een account aanmaken en enkele velden invullen en dan is je website bij wijze van spreken al klaar. Je kan alles zelf controleren zodat je een betere website hebt, zonder advertenties en waar jij volledige controle over hebt.

Dat laatste is wat ik iedereen zou aanraden, maar het hangt er natuurlijk van af hoeveel tijd en moeite je in je website project wil steken.

Domeinnaam

Om een eigen website te hebben, heb je eerst een domeinnaam nodig. Die kan je registreren bij een “domain registrar” dienst zoals dnsimple. Dit is een Amerikaanse dienst die ik gebruik om mijn domeinen te beheren. Daar kan je een domein naar keuze registreren. Bij voorbeeld jouwnaam.be of jouwproject.eu.

Sommige oplossingen die ik hieronder zal beschrijven bevatten een gratis domeinnaam, of je hebt misschien een domeinnaam van je telecom provider gekregen. Ik zou afraden om in te gaan op deze “koppelverkoop” omdat je uiteindelijk soms een andere technische oplossing wilt, en als de domeinnaam geen apart iets is, je technisch vast kan komen te zitten.

Hosting

Daarnaast heb je hosting nodig. Hosting is in feite het huren van een stukje computer waar je website zal staan.

Een bekende Belgische hosting firma is Combell. Daar heb je een “all in 1” dienst waar je zowel je domeinnamen als je websites kan beheren. Het is al jaren geleden dat ik hun diensten gebruikt heb, dus ik weet niet hoe goed hun “control panel” in elkaar zit. Een control panel is een website die je gebruikt om je hosting en domeinnamen te beheren. Wederom zou ik aanraden om het kopen van je domeinnaam los te koppelen van het kopen van je hosting.

Een andere bekende host is DreamHost. Voor het beheer van een domeinnaam betaal je rond de €10-€30 per jaar. Voor hosting betaal je typisch iets van een €10 per maand. Waar je op moet letten is de gebruiksvriendelijkheid van het control panel en hoe er wordt omgegaan met support. Je hebt hosting firma’s waar er een uitgebreide klantendienst is waar je vragen kan stellen. En je hebt ook het omgekeerde, waar er bijna geen ondersteuning is. Dit laatste is natuurlijk goedkoper.

De website zelf

Als je een domeinnaam en hosting hebt, heb je natuurlijk nog een website nodig. Een website is op zich iets heel eenvoudigs. Je kan een tekstbestand maken, dat opslaan als index.html, en er gewoon je naam in zetten, en dat is op zich al een website.

Je kan zelf leren werken met HTML en CSS om zo je eigen website te beheren op sites als CodeAcademy of TreeHouse. Als je wil leren ontwerpen kan je dat leren via een cursus op Lynda. Op zich is een basis HTML en CSS heel eenvoudig aan te leren, en het is een vaardigheid die je heel je verdere leven van pas zal komen. Ik vind dat het bouwen van een website een verplichte les moet zijn op de middelbare school.

 

Website builder tools

Als je ietwat technisch ingesteld bent is het voor kleine websites soms handig zijn om het gewoon zelf te doen. Maar als je hier allemaal geen tijd voor hebt, zijn er andere opties.

Eén optie is de vraag stellen aan een professional. Een andere is gebruik maken van website builder tools SquareSpace of Wix. Aangezien ik zelf weet hoe ik websites moet bouwen heb ik weinig ervaring met deze tools, maar ze kunnen een oplossing zijn om snel een eigen website te bouwen zonder coding kennis. De website van Binging with Babish is een voorbeeld van  het soort websites dat je met SquareSpace kan maken.

Een eigen CMS

De beste setup voor de meeste mensen vind ik het gebruik van het CMS WordPress op een eigen domeinaam. Een CMS is een content management systeem. Dit is een stuk software dat je gebruikt om inhoud te beheren. Een soort Microsoft Word voor je website.

WordPress is open source software die je kan gebruiken om je inhoud te beheren. Met een goed opgezette WordPress heb je in mijn ogen the “best of both worlds”. Je hebt een stukje software om je inhoud te beheren en in groep aan inhoud te werken, en te controleren wanneer deze gepubliceerd wordt. Je bent erg vrij in hoe je je website opbouwt want je hebt controle over de achterliggende code.

Als je eens wil testen hoe WordPress werkt kan je een account maken op WordPress.com. Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com is dat de 1e site gaat over de software zelf en de 2e een dienst is die een aantal zaken voor jou doet (o.a. WordPress hosten).

Zo kan je ook heel snel een eigen website maken, die je ook kan koppelen aan een domein. Je kan beginnen met jouwblog.wordpress.com en later overschakelen naar een echt domein. Uiteindelijk is de techniek achter een goeie website ondergeschikt aan de inhoud.

Er zijn nog andere content management systemen zoals Drupal. Persoonlijk denk ik dat Drupal beter geschikt is voor erg grote websites en als je een kleine website hebt je beter met WordPress werkt.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *