Sim racing (1)

- Posted in games rally simracing - 1 comment

Ik had vroeger weinig met race games, maar ergens vorig jaar heeft Dirt Rally mij toch echt wel gegrepen.

Ze noemen het de Dark Souls van de racegames en het is eigenlijk wel onverbiddelijk hard. Eén foutje en je ligt van de baan. Opperste concentratie om het einde van de rally stage te bereiken. Om dan na finish te zien dat je een dikke minuut en 30 seconden achterligt op de 1e.

Dan gedurende een uur door prachtige landschappen tientallen kilometers rijden en zien dat je telkens een stukje dichter komt bij die felbegeerde podiumplek. Maar ook consistentie wordt beloond. Je kan een kampioenschap winnen door consistent 3e te zijn, met misschien eens een uitschieter naar een 1e plek.

Rally is volgens mij het ultieme racen (al heeft F1 ook wel iets)

Ik vind het wel grappig dat ik een aantal toppers aan een €50-€60 nieuwprijs heb liggen waar ik telkens na een paar uur mee gestopt ben. De €15 die ik betaalde voor Dirt Rally rendeert erg goed als je het aantal speluren deelt door de kost (in dezelfde lijn doet de PS4 het extreem goed tegenover de Switch, die ik ga verkopen – iemand interesse in een Nintendo Switch?).

Nu, ik doe dat tegenwoordig nog allemaal met een gewone Playstation controller, maar ik denk toch aan een ietwat betere setup. Mijn idee is dat vooral het tegensturen in een bocht niet zo praktisch is met een controller. Ook de “clutch kick”, een trap op je koppeling om je auto in drift te sturen, is niet zo handig als je geen koppeling hebt en het moet doen met een knopje.

Ik was op bezoek bij een vriend en die had een mooie setup. 3 schermen aan een gaming pc, een goed stuur, een stoel, pedalen met koppeling. Geen setup van €12500 zoals deze Australiër maar wel echt iets respectabels. En tof om mee te spelen.

Ik kreeg een demo van iRacing: eerst racen op Brands Hatch, een heel kort circuit met een GT auto. Daarna een practice session in een rally auto op een rallycross circuit. Met wat force feedback op het wiel, voel je je auto beter aan. Door de 3 schermen kan je “in je bocht kijken”.

Nu denk ik aan een eerste wieltje. Ik schuim de 2e hands sites af voor een Thrustmaster. Ik denk aan een Playseat challenge, een opvouwbare stoel. Ik ga het bij GT Sport en Dirt Rally op de PS4 houden.

Prutsen met mods op PC of een setup met meerdere schermen zie ik nog niet zitten.

1 Comment

  • Dave Lens says:

    Als je het nog niet geprobeerd hebt, zeker eens Dirt Rally VR een kans geven! Spaart je twee extra schermen uit, en qua immersie zit je wel nog een stapje verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *