Sim racing (2)

- Posted in games simracing

In de vorige post over sim racing twijfelde ik nog over hoe ik misschien een wieltje ging kopen, en een stoel. Na die week de echte sim racing ervaring te hebben gehad, kon ik me toch niet inhouden en ging ik ervoor. Ik kocht op Coolblue een T300RS – GT editie en een Playseat challenge.

De Coolblue “Vandaag nog” dienst deed zijn ding en om 23u30 op een vrijdagavond was mijn boeltje gemonteerd en begon ik aan mijn eerste race. 2 uur later was het toch tijd om eens te gaan slapen. Conclusie 1: racen met een wieltje is verslavend.

Die T300RS (met T3PA pedalen) wordt algemeen gezien als het beste stuur dat ook geen stukken van mensen kost. De force feedback is echt goed. De Playseat Challenge is een opvouwbare stoel. Handig, want dan kan je het uit de weg zetten. Conclusie 2: ik ben wel blij met mijn aankoop.

Nu, het racen zelf. Na een paar weken kan ik zeggen dat een stuur echt een nieuwe dimensie geeft aan racegames. Omdat je veel meer controle hebt over details in het sturen, en je ook de track “voelt”, wordt het racen veel leuker.

Je kan ook remmen in een percentage — if that makes any sense — door het rempedaal slechts gedeeltelijk in te drukken. Dat soort controle heb je met een controller niet; dan probeer je dat te compenseren door als een gek te tikken om “partial input” te simuleren maar dat geeft natuurlijk niet dezelfde stabiliteit qua input.

Vroem vroem

Qua games speel ik sinds vorige week vooral Assetto Corsa, dat een soort DLC-principe lijkt te hebben. Stond aan €9,99 als basisprijs en €2,99 voor bv. een pack met circuits en auto’s enzovoort. Dit spel voelt aan als een echte sim.

De algemene afwerking is wat slechter dan andere racegames (user interface van de menu’s enzo ;)) maar op de punten waar het er echt toe doet, de handling van de auto’s geeft het een zoveel beter gevoel dan pakweg een F1 2018 of een Gran Turismo.

Wat ook leuk is, is voor een officiële race het circuit eens checken in een game. Zo heb je een veel beter idee van waar de echte coureurs voor staan. Dat deed ik voor de GP van Monaco in F1 2018 (merci voor het idee, Peter).

Next up op de wishlist: Dirt Rally eens kunnen proberen in VR. Dirt Rally 2 aan een prijsje scoren. En Project Cars (2) eens proberen. Er is ook nog een opvolger voor Assetto Corsa. En eigenlijk ben je met 1 spel al wel genoeg, want je kan gewoon telkens beter leren racen. Maar toch. Nieuwe ervaringen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *