Wat ik wil zien in een designer sollicitatie

- Posted in entrepeneurship jobs mono

Ik heb de laatste tijd redelijk veel sollicitaties binnen gekregen. Wij zoeken namelijk nog altijd nieuwe designers bij Mono.

In deze post wil ik graag ingaan op wat ik graag zie bij een sollicitatie. Waar ik op let, en wat ik belangrijk vind.

Het begin: de motivatie

Eén: stuur een motivatie. Stuur me niet gewoon je CV. Stuur mij je motivatie waarom je juist bij Mono wil werken. Liefst rechtstreeks in de e-mail.

Pro tip: vul het juiste bedrijf in. Ik heb vorige week iemand gehad die voor “Modo” solliciteerde. Ik heb ook ooit eens een sollicitatie binnen gehad voor These Days. Een hele slechte copy paste, vermoed ik. Ik heb hetzelfde ook al wel voorgehad bij het mailen van kandidaten. Vergissen is menselijk. Maar hoe je die vergissing opvangt zegt dan veel over jezelf.

Een motivatiebrief kan voor mij ook in een opgemaakte PDF, dat vind ik even goed. Maar dat leest mobiel minder makkelijk.

Dan: het CV

Twee: een CV. Hou het kort en bondig. Hoeveel jaar heb je waar gewerkt. Welk diploma heb je gehaald? Waar woon je? Hoe oud ben je? Welke talen spreek je? Probeer het op 1 pagina te krijgen. Als het niet op 1 pagina kan, dan staat er waarschijnlijk te veel op.

Ik wil ook geen gecombineerd portfolio en CV, of gecombineerde motivatie en CV, of alle 3 in een PDF met 20 pagina’s.

Een CV van een vormgever moet goed vormgegeven zijn. Niet te veel franjes, maar je moet wel tonen dat je een pagina kunt vormgeven.

Wat ook goed is voor mij is een goed ingevulde LinkedIn pagina.

Een CV gaat vooral over feiten, niet over meningen. Ik kan het aantal keren dat iemand 8/10 heeft ingevuld voor zichzelf als “skills in {Design programma X}” en er achteraf weinig van blijkt te kennen niet meer tellen.

Dus doe je zelf een plezier, en haal die balkjes met skills weg. De skills evalueren wij toch op andere manieren.

En het doet me pijn om dit te moeten zeggen maar: laat je CV controleren op spelfouten! Geef je CV aan iemand anders en laat die corrigeren. Het is ongelofelijk hoeveel CVs vol spelfouten ik binnen krijg.

Het belangrijkste: je portfolio

De beste manier om je skills te tonen is je portfolio. Nu, een goed portfolio, dat is een kunst op zich.

Een portfolio dient om je werk te tonen. Dus daarover heb ik ook enkele tips.

  • Solliciteer met relevant werk. Voor een UI designer positie betekent dit user interface werk. Het klinkt logisch maar het aantal portfolio’s met relevant werk is… euh… beperkt.
  • Duid bij projecten aan wat groepswerk was en wat individueel werk was, en wat je persoonlijk hebt bijgedragen
  • Toon niet enkel het eindresultaat, maar ook het proces
  • Als je voor een developer positie solliciteert, ontwikkel je eigen website (!). Niets zo erg als een template gebruiken.

Velen hebben het probleem dat ze “niet genoeg in hun portfolio mogen zetten”. Dat probleem ben ik al meerdere keren zelf tegengekomen. Ik heb daar volgende ideeën over:

  • Bewijs je skills met vrij werk
  • Maak een privaat portfolio in PDF vorm of met een password-protected website als je zaken niet mag delen van ex-werkgevers.
  • Maar respecteer even goed de NDA’s. Vind de juiste balans tussen tonen en niet tonen. Als iets zonder logo’s overduidelijk van een bepaald bedrijf is, nog veel te recent, en het was een erg geheim project, hou het dan ook maar geheim.
  • Anonimiseer je mockups, haal de logo’s weg. Toon je interaction design skills zonder specifieke “content”.
  • Mail mensen met de vraag of je iets mag tonen. Wees expliciet over hoe je het zal tonen en in welke context. Je zal verbaasd zijn hoeveel keer het wél mag.

Om te eindigen…

De combinatie van een duidelijk CV, een goed geschreven motivatie en een portfolio openen de deur tot een gesprek.

Dat gesprek kan leiden tot meer: een tweede gesprek, een proef, een aanbod. Maar je initiële sollicitatiemail is de opener van dat alles. Zorg dus dat die in orde is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *