Rondje zwartepieten

- Posted in opinie politiek

Peter de Roover wist in de Afspraak op 23 oktober te vertellen dat we als maatschappij respect voor gezag zijn verloren.

Op 28 oktober tweet hij nog “Als ieder zijn job doet, kan het vooruit gaan.”

Zelf is hij in mijn ogen al veel gezag verloren door jarenlang de grote baas te volgen.

Hij gaat mee in Bart de Wever zijn absurde logica dat het doorgaan van een lokaal initiatief de schuld is van het federale niveau.

Ja, misschien is een koopzondag vergeten in het MB. Een MB kan moeilijk alles coveren.

Op vrijdagavond was het al duidelijk dat er zondag een koopzondag zou zijn in Antwerpen. Als burgemeester hoor je zoiets toch te weten. Neem dan lokaal initiatief.

Bart De Wever zegt dat hij zaterdagavond met Cathy Berx overeen gekomen was om nog niks te doen op zaterdagavond. Waarom? Omdat ze geen lijst winkels hadden. Zondag ochtend zegt hij dat hij niet kan reageren om een MB dat die dag om 11u36 gepubliceerd wordt.

Maar het was op vrijdagavond en zaterdag toch reeds super duidelijk — via persconferentie op vrijdag om 19u — dat bv. kledij – en schoenwinkels niet-essentieel zijn? Dat sluit al de helft van de Meir uit.

Geeft dat niet genoeg tijd voor snelle crisiscommunicatie? Moet je dan echt een lijst winkels hebben? Ik vind dat een flauw excuus.

Bart de Wever en/of bevoegden (schepen van middenstand, of wie er ook de juiste bevoegdheid heeft – ik zeg maar…) hadden kunnen ingrijpen, maar hebben dat niet gedaan.

De gouverneur heeft dat ook niet gedaan. Cathy Berx raadde uiteindelijk winkelen af en hoopte op een regenbui. Bart de Wever zegt nu dat het feit dat ze elkaar tegenspreken “pijnlijk” is; ik vind vooral deze slechte beslissing pijnlijk.

Samenvatting: in plaats van af te raden om te gaan winkelen, werd zaterdag door N-VA een wankele communicatie gelanceerd dat er wel gewinkeld kon worden, maar op een veilige manier, en dat er strenge handhaving zou zijn.

Er was felle kritiek, het punt was eigenlijk niet meer verdedigbaar, en dan werd de zwarte piet maar doorgeschoven naar het federale niveau.

Hallo? Zo heeft de andere het altijd gedaan. Voorheen was het: N-VA – voor alles bevoegd en voor niks verantwoordelijk. Nu lijkt het: federaal zijn we niet meer bevoegd, dus die kunnen we dan de schuld geven.

Goed bezig jongens. Echt. Hier is een spreekwoord voor uitgevonden: “if you find yourself in a hole, stop digging”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *