To caps or not to caps?

- Posted in accessibility

Zoals zo vaak wordt een blog post getriggerd door een tweet. En een tweet door een gedachte.

Roel, die ik persoonlijk al vele jaren ken, vertelde ons een paar weken geleden in een professionele context (een excellente audit door zijn bedrijf 11ways) dat het opletten is als je tekst in uppercase zet in je interfaces.

Het zou dan wel eens kunnen dat een schermlezer het als een afkorting beschouwt. Ik ben sowieso niet echt fan van uppercase tekst, maar als decoratief element in een kort tekstje kan het vormgeeflijk soms wel voor mij.

Maar dan heb je dus het risico dat een schermlezer een TAGNAME uitleest als T-A-G-N-A-M-E en dus alle letters apart leest, alsof TAGNAME een afkorting is. Hetzelfde geldt voor exotische ASCII karakters, maar daar is het nog erger: dan krijg je als je een schermlezer gebruikt gewoon een hoop onverstaanbare karakters te horen. Het zou zelfs gelden voor tekst die met CSS uppercase gemaakt wordt ( text-transform: uppercase).

Nu, persoonlijk denk ik dan ergens dat de makers van schermlezers hun software moeten fixen – dat als in de broncode geen caps staan dat ze het dan ook niet uitlezen. Maar zolang een populaire schermlezer die fout bevat, is het wellicht beter om niet te veel tekst in caps te zetten. Wat op zich weer een goede vormgeeflijke tip is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *