Blijven bijleren

- Posted in development javascript react

Ik heb een tijd geleden online een gast leren kennen die bij Netlify werkt, die een hele interessante filosofie heeft: #learninpublic. Het komt er op neer dat hij op zijn blog vanalles post, screencasts maakt met uitleg, en door het gesprek errond veel bijleert, maar tegelijk anderen inhoud geeft waar zij uit kunnen bijleren.

Ik vind dat een intrigerende manier om om te gaan met de complexiteit van web development. Als je er van uit gaat dat niemand het grote gelijk heeft, dat iedereen ook maar aan het leren is, en dan deelt waar je mee bezig bent, dan kan iemand anders daar van leren.

Voor mij heeft november een beetje een React-thema. Daar wil ik wat meer over bijleren. De resources rond Svelte zijn beperkt en ik wil weten hoe je productief in een React codebase kan werken.

De insteek is een betere deliverable. Je kan met HTML/CSS templates maar zo ver gaan… en dan moeten die nog vertaald worden naar een front-end framework. Ik heb me lange tijd afzijdig gehouden van daar in te werken (met de logica “dat is voor de programmeurs” of “wij doen enkel het presentational deel”), maar ik voel nu de nood om er toch in te investeren om uiteindelijk een betere UI te kunnen afleveren.

Zeker omdat wij zien dat ons prototypes soms té lang blijven leven als 2e codebase, met alle maintenance vandien, wat volgens mij niet gezond is. Het voordeel daaraan is dan weer dat die tot nu toe niet de framework-du-jour volgen (yay for permanence), maar aan de andere kant valt sommige CSS-logica — BEM/ITCSS om maar iets te noemen — ook compleet weg afhankelijk van je framework en zijn capaciteiten (e.g. dead code removal, automated CSS scoping).

Binnenkort komt Bram een workshop geven om ons React-niveau wat op te krikken. Daarnaast ben ik vorige zaterdag begonnen aan deze React: Creating and Hosting a Full-Stack Site. Ik heb de talk over React Hooks bekeken. Als iemand nog aanraders heeft, is dat zeker welkom. #learninpublic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *