Oneerlijk speelveld

- Posted in belgische-problemen nederlands politiek

Ik hoorde op de radio dat Hilde Crevits claimde dat “bedrijven nog steeds geld blijven krijgen voor opleiding”. Dit in de context van een besparing van 23 miljoen op de KMO portefeuille.

Dit is een fundamentele onwaarheid die ik even recht wil zetten. Bedrijven krijgen helemaal geen geld voor opleidingen. Ze krijgen enkel een korting op een door de overheid erkende opleiding, terwijl het hele bedrag van de opleiding terug vloeit naar het bedrijf zelf.

Het statement van Mevr. Crevits klinkt bijna alsof wij als bedrijf een bedrag van de overheid krijgen om opleidingen mee te betalen. Waar het over gaat is dat je 40% korting kan krijgen krijgen opleidingen die onder de KMO portefeuille vallen.

Dit zijn opleidingen die wij toch niet kopen, dus voor ons bedrijf is dit compleet irrelevant. De betere conferenties rond mijn vakgebied zijn tot nu toe jammer genoeg altijd in het buitenland geweest.

Hoe werkt die KMO Portefeuille? Als onderneming kan je erkend worden als dienstverlener. Dit is een proces waar je moet bewijzen dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Dit is een ingewikkeld proces, ingewikkeld genoeg dat er eens reeks consultants is opgesprongen om dit aan te bieden voor ca. 3000 euro (om dan erkend te worden voor een periode…).

Als je dit doet, dan kan je 40% terug krijgen op een opleiding als deelnemer. Wat bedrijven dan kunnen doen is de opleiding gewoon duurder maken en het verschil in eigen zak steken. De maatregel schiet zijn doel dan compleet voorbij. Zelfs als ze dat niet doen, en de 40% korting gewoon geven op de normale prijs, wordt er een oneerlijk speelveld gecreëerd tussen diegenen die wel willen investeren in de KMO portefeuille en alle bijkomende administratie die daarbij komt.

Een gelijkaardige situatie bestaat bij VLAIO projectsubsidies (vroeger IWT). Er zijn diegenen die mee willen stappen in het verhaal van een (universitaire) partner vinden, met meerdere bedrijven samen werken – en het ergste – hun ideeën periodiek moeten valideren voor een commissie die er toch niets van snapt – om een stukje van de overheidspot te verkrijgen. Voor vele startups is dit gewoon een overbodig blok aan hun been. Het is bijna het tegenovergestelde van een startup zijn.

Je gaat bij de overheid bedelen om een beetje geld om te kunnen ondernemen. Waar ben je dan eigenlijk mee bezig als startend bedrijf? In plaats van een lange subsidieaanvraag in te vullen (al dan niet met wederom de hulp van een dure consultant) zou je beter bezig zijn met je eerste klanten te vinden en een goed product te bouwen.

Dat geld is dan ook meteen de enige reden om mee te doen. Ik heb nog nooit iemand gehoord die mee doet omdat hij of zij het een goede formule vind. Als iemand de formule aan mij wil verdedigen hoor ik dat graag. Mijn mailbox staat open.

Omdat wij software ontwerpen en vele innovatieprojecten zich in de software bevinden, komen wij de bedrijven soms tegen als mogelijke klanten. Ik ben er ook zeker van dat ik al in minstens 2 of 3 projecten heb gewerkt waar het geld uit een overheidspot komt. Ik heb een tijd terug met lede ogen gekeken naar een lijst van IWT subsidies (ik denk uit 2015) waar een hele reeks bedrijven geld kregen voor een “innovatief” project voor iets wat ze toch sowieso gingen doen.

De twee die ik onthouden had was een Barco die 3.3 mio subsidies kregen. Alsof Barco nog subsidies nodig heeft… de 2e beste vond ik een hosting bedrijf dat 220.000 euro kreeg om een nieuw control panel te ontwikkelen. Hallo? Heb je dat niet sowieso nodig als hosting bedrijf?

Je zou kunnen argumenteren dat dat een goede subsidiepot ons als agency/consultancybedrijf in software goed uitkomt. Mijn betoog gaat erover om de subsidiepot sterk in vraag te stellen. Dit is dus letterlijk tegen onze winkel.

Waarom? Waar dit betoog mij over gaat is een eerlijk speelveld creëeren waar je als ondernemer de kans hebt om iets uit te voeren. Zonder dat op je knieën moet gaan voor een IT-reus. Zonder dat je naar Brussel gestuurd wordt om een reeks ambtenaars uit te leggen dat je innovatief project een kans op slagen heeft.

Om terug te komen op waar het geld dan voor gebruikt wordt. Ik zie dan vaak dat het geld gebruikt wordt voor een kost die het bedrijf sowieso ging maken. Maar de ergste situatie is diegene waar het bedrijf het geld eigenlijk niet nodig heeft en er dan maar iets pseudo-innovatiefs mee doet.

De regelingen rond bedrijfssubsidies zorgen voor een oneerlijk speelveld. Wat ik wil als ondernemer is een lagere vennootschapsbelasting, zodat ik het geld dat ik verdien kan herinvesteren.

Als er van elke 100 euro winst 34 euro wordt afgeroomd duurt het lang eer ik een spaarpotje heb om te investeren. Geld dat in een bedrijf kan blijven heeft een hefboomeffect dat ervoor zorgt dat je ermee kan ondernemen. Het interesseert me nog niet zozeer hoeveel het dan kost om dat geld dan uit te keren naar privé. Ik wil geld om te investeren in de groei van een bedrijf en de goede dingen die ik hier mee kan bewerkstelligen.

De overheid zou in mijn ogen beter de vennootschapsbelasting in het algemeen verlagen in plaats van cadeau’s uit te delen aan diegenen die door de administratieve winkel willen gaan (KMO Portfeuille) of zich willen binden in een verhaal dat totaal naast de kwestie is (VLAIO projectsubsidie).

Er is nu 23 miljoen van het budget van de KMO portefeuille. In mijn ogen mag deze maatregel volledig afgeschaft worden. Met wat ik er momenteel over weet zie ik er niets positiefs in. De afschaffing van deze maatregeling zal zorgen voor een kleinere overheid, en een eerlijker speelveld wat betreft privé-opleidingen.

Door een combinatie van overheidsbeslissingen creëert de overheid een landschap van proberen verkrijgen van projectsubsidies, in plaats van een landschap van ondernemers die het heft in eigen handen nemen om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Geef ondernemers de vrijheid om te ondernemen en belast ze niet met allerhande goedbedoelde maatregelen die hun doel compleet missen. Creëer een eerlijk speelveld voor alle ondernemingen. Zit niet overal tussen, zodat je het overheidsbeslag kan verlagen. En wie weet komen we dan ooit eens aan een verlaging van de belastingen. Zou dat niet iets zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *